Help, tips en trucs
Heb je een vraag? Doorzoek hieronder de hulpsectie van Nieuwsbegrip.
Veelgestelde vragen
Wat is Nieuwsbegrip Goud?
Met de licentie Goud is het mogelijk om verschillende onderdelen van Nieuwsbegrip digitaal te benaderen. De leerlingen kunnen de activiteiten hierdoor grotendeels op een desktop, laptop of tablet uitvoeren.
In tegenstelling tot wat mogelijk is met de licentie Zilver kunnen de leerlingen met de licentie Goud ook de wekelijkse basisles digitaal maken. De leerlingen kunnen de tekst downloaden, bekijken en printen. We raden aan om deze tekst te (blijven) printen, zodat leerlingen actief met de tekst aan de slag kunnen (denk aan: onderstrepen, markeren, aantekeningen maken). De sleutelvragen beantwoorden zij vervolgens digitaal. De docent kan deze antwoorden digitaal bekijken. De leerlingen kunnen tijdens het beantwoorden van de sleutelvragen desgewenst de hulpvragen oproepen, maar ze hoeven hier geen antwoord op te geven.
Ook de toetsen zijn binnen licentie Goud digitaal af te nemen. Dit scheelt veel tijd (nakijkwerk) en papier.
Alle voordelen op een rij:
- Compleet pakket voor goed begrijpend leesonderwijs met integratie van Voortgezet Technisch Lezen en Fictielezen.
- Leerlingen werken online aan hun begrijpend leeslessen en woordenschat, op school of thuis.
- Digitaal toetsen zorgt voor veel minder nakijkwerk en bespaart enorm veel printkosten.
Hoe kan ik instellen dat mijn klas het filmpje van het NOS Jeugdjournaal kan zien?
Heb je een licentie voor Nieuwsbegrip Zilver of Nieuwsbegrip Goud? De leraar kan dan via 'leerlingbeheer' > 'NOS Jeugdjournaal' in het linkermenu instellen dat de klas het filmpje van het NOS Jeugdjournaal op de startpagina te zien krijgt.
De beheerder heeft geen toegang tot het instellen van het NOS Jeugdjournaal.
Welke pakketten zijn er?
Nieuwsbegrip biedt drie pakketten: Brons, Zilver en Goud. Kies je voor Brons, dan kun je wekelijks de leesteksten en opdrachten downloaden, het Jeugdjournaal filmpje bekijken en gebruikmaken van een beperkte set toetsen.
Kies je voor Zilver, dan krijg je naast alle onderdelen van Brons ook de mogelijkheid om de leerlingen online te laten werken aan een tweede tekst en woordenschatoefeningen. Daarnaast heb je de beschikking over een uitgebreid toetspakket en diverse andere extra opties.
Kies je voor Goud, dan kun je de leerlingen ook de basisles online laten maken, net als de toetsen.
Meer informatie over pakketten
Voor welke doelgroepen is Nieuwsbegrip bedoeld?
Nieuwsbegrip biedt leesteksten op zes niveaus:
• Niveau AA-Alfa voor leerlingen in het speciaal onderwijs en nieuwkomers
• Niveau AA voor groep 4
• Niveau A voor groep 5/6, ISK en praktijkonderwijs en pas gealfabetiseerde cursisten
• Niveau B voor groep 7/8, vmbo bbl/kbl leerjaar 1-2 en mbo niveau 1
• Niveau C voor de betere lezers van groep 8, vmbo bbl/kbl leerjaar 3-4, vmbo g/t leerjaar 1-3, havo/vwo leerjaar 1-2 en mbo niveau 2
• Niveau D voor vmbo t leerjaar 4, havo/vwo leerjaar 3-4 en mbo niveau 3
Lees meer over de niveaus
Wat is Nieuwsrekenen?
Nieuwsrekenen biedt wekelijks toepassingsopgaven aan de hand van het nieuws, voor leerlingen in groep 4 t/m 8 van het basisonderwijs en de onderbouw van het VO. Met Nieuwsrekenen krijgt u iedere week stof op zes verschillende niveaus voor een half uur extra rekenen aan de hand van het actuele Nieuwsbegriponderwerp.
Meer informatie
Zijn er trainingen voor het gebruik van Nieuwsbegrip?
Om u op weg te helpen met Nieuwsbegrip en het geven van goed begrijpend leesonderwijs, zijn er Nieuwsbegrip Masterclasses bij u op school én cursussen voor individuele cursisten. De Masterclasses en cursussen worden verzorgd door de ervaren begrijpend leesspecialisten van de CED-Groep (de organisatie achter Nieuwsbegrip). Daarnaast is er ook een e-learningmodule voor beginnende leraren.
Leer meer
Hoe werkt het inloggen na de koppeling met Basispoort?
Wanneer de koppeling van Basispoort is geactiveerd, loggen alle leraren en leerlingen voortaan in via Basispoort. Alleen de Nieuwsbegripbeheerder blijft rechtstreeks via www.nieuwsbegrip.nl inloggen.
Op deze pagina vindt u meer uitleg
Kunnen leerlingen uit groep 3 ook via Basispoort met Nieuwsbegrip werken?
Helaas is het niet mogelijk om leerlingen uit groep 3 te laten werken met Nieuwsbegrip indien er een Basispoortkoppeling is. Vanuit Basispoort worden namelijk alleen de leerlingen vanaf groep 4 toegelaten.
De mogelijkheid om groep 3 leerlingen toegang te kunnen geven tot Nieuwsbegrip via Basispoort staat op onze wensenlijst, maar is helaas niet op korte termijn te realiseren vanwege de hoge technische complexiteit.
Er is ook altijd nog de optie om de koppeling met Basispoort ongedaan te maken. Na het ongedaan maken zou je zelf accounts kunnen aanmaken, en dat kan dus ook een account van een leerling uit groep 3 zijn.
Andere tip: het is ook mogelijk om de woordenschatlessen en de andere tekstsoortlessen uit te printen voor groep 3 leerlingen.
Bekijk de nieuwe jaarkalender voor schooljaar 2023-2024.
Nog geen leerlingaccounts ingericht? Bekijk een video over het instellen van leerlingaccounts.
Nieuwsbegripvideo's
Samen met de vloggers van Vet Gezellig hebben we een serie video's gemaakt.
Aflevering 1: Wat is Nieuwsbegrip en hoe wordt het gemaakt?
Aflevering 2: Modelen en de leesstrategieën van Nieuwsbegrip
Aflevering 3: De toetsen van Nieuwsbegrip
Aflevering 4: Differentiëren met Nieuwsbegrip
Aflevering 5: Nieuwsbegrip en woordenschat
Aflevering 6: Nieuwsbegrip Nieuwe Stijl
Geen video missen? Abonneer op ons YouTubekanaal!